In beeld de oogst 2015 Bertrand Machard de Gramont

De oogst van 2015 in Bourgogne was zeer succesvol. Hieronder de verschillende stappen in beeld van druif tot wijn.

Les Hauts Pruliers 2002

Helaas, mijn laatste fles Nuits St. Georges Les Hauts Pruliers 2002 van Bertrand Machard de Gramont, een hele mondvol net als de wijn. Voor Bourgogne was 2002, in tegenstelling tot veel andere wijngebieden, een prachtig jaar. Na een koele maand augustus werd de oogst gered door een prachtige maand september die uiteindelijk zorgde voor wijnen met een optimale rijpheid. Ook bij de Hauts Pruliers is dit terug te proeven. Vol, maar niet log vanwege zijn frisheid. Kruidige geur, ronde smaak die lang blijft nahangen.

552365_476228342405774_1542598747_n

Tegenwoordig leidt dochter Axelle het domein. Zij werkt volledig biologisch en is sinds de oogst van 2014 gecertificeerd. De vinificatie is grotendeels gelijk gebleven, strenge selectie van de druiven, alleen natuurlijke gisten, verder geen toevoegingen, vergisting in open houten vaten, een iets kortere rijping op barrique en minimaal zwavelgebruik. De subtiele wijzigingen hebben de stoere Nuits-Saint-Georges wijnen een vrouwe elan gegeven.

Pian delle Querci, rood uit Montalcino

Afgelopen winter op bezoek in Florence liet een vriend mij de wijnen van Pian delle Querci uit Montalcino proeven. Ik was direct verkocht, Sangiovese gemaakt met respect voor het  karakter van de variëteit.

Klassieke Sangiovese kan lichtvoetig en speels zijn, met een energieke frisheid maar ook vol en serieus. In Montalcino kan je beide stijlen tegenkomen. De Rosso di Montalcino, is door een korte opvoeding op foeders van 50 hl. floraal, levendig en een plezier om te drinken. De Brunello is afkomstig uit andere wijngaarden en heeft een wettelijk verplichte lagering van 2 jaar op hout gehad. Kersen en kreupelhout in de geur, weelderig van smaak, en kan eigenlijk niet zonder een Bistecca alla Fiorentina.

Niet geheel toevallig worden deze wijnen ook geschonken bij twee van de leukste Enoteca’s van Florence de Golden View Open Bar met schitterend uitzicht op de Ponte Vecchio en de Arno en een wijnkaart om bij weg te dromen en Enoteca Pitti Gola waar ze alleen rode wijnen van Sangiovese of Nebbiolo schenken.

pian-del-querci-rosso-di-montalcino