De oogst van 2015 in Bourgogne was zeer succesvol. Hieronder de verschillende stappen in beeld van druif tot wijn.
- Een goede wijngaard. Aux Allots ligt aan de kant van Vosne-Romanée, het beroemdste dorp uit de Bourgogne. Elk jaar is anders maar de Aux Allots wijnen hebben altijd een goed bewaarpotentieel
- Gezonde druiven van oude stokken.
- Veel plukkers om de druiven zo snel mogelijk binnen te halen.
- Kleine containers, zodat de druiven niet kneuzen voordat ze in de kelder aankomen
- Gemotiveerde plukkers, die in de wijngaard al een selectie maken van de beste trossen
- Zon
- Een table de tri om eventuele slechte druiven er alsnog uit te halen. Hier met de vader en dochter van Axelle Machard de Gramont
- Liefde
- Toewijding. Foulage of het kneuzen van de druiven op de traditionele manier met blote voeten
- Vergisting met wilde gisten in open houten gistkuipen.
- Pigeage, het onderduwen van de schillen in de most.
- Na de vergisting worden most en schillen overgeschept naar de pers.
- Een horizontale pneumatische pers voor een zachte extractie .
- Een klein deel nieuwe vaten. Te veel nieuw hout en je subtiele Nuits-saint-Georges verandert in houtsap
- Het afvullen van de vaten. De komende 18 maanden rijpt de wijn en vindt ook de tweede of malolactische gisting plaats. Het frissere appelzuur wordt hierbij omgezet in het zachtere melkzuur.
- En in 2017 kan je het resultaat proeven.